Παρασκευή 29 Αυγούστου 2008

Παραολυμπιακοί Αγώνες, Πεκίνο 2008


Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες είναι οι ισοδύναμοι Ολυμπιακοί Αγώνες για τους αθλητές με κινητικές, οπτικές ή διανοητικές αναπηρίες.
Ιστορικό
Οι πρώτοι αγώνες για αθλητές με αναπηρία έγιναν το 1948 στο Στόουκ Mάντεβιλ στην Αγγλία. Την ημέρα της τελετής έναρξης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1948 στο Λονδίνο, ξεκίνησαν και θεσμοθετήθηκαν οι αγώνες του Στόουκ Mάντεβιλ και πραγματοποιήθηκε η πρώτη αθλητική διοργάνωση για αθλητές με αμαξίδιο.Τέσσερα χρόνια αργότερα, αθλητές από την Ολλανδία συμμετείχαν σε αυτούς τους αγώνες και έτσι γεννήθηκε το διεθνές κίνημα που είναι γνωστό πλέον ως Παραολυμπιακό κίνημα. Οι πρώτοι Αγώνες Ολυμπιακού χαρακτήρα για αθλητές με αναπηρία οργανώθηκαν το 1960 στην Ρώμη, ύστερα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην ίδια πόλη. Θεωρούνται ως οι πρώτοι Παραολυμπιακοί Αγώνες. Περίπου 400 αθλητές από 23 χώρες συμμετείχαν σε 8 αθλήματα, 6 από τα οποία εξακολουθούν να περιλαμβάνονται στο αγωνιστικό πρόγραμμα των Παραολυμπιακών Αγώνων (Τοξοβολία, Κολύμβηση, Ξιφασκία, Καλαθοσφαίριση, Επιτραπέζια Αντισφαίριση, Στίβος).Από τότε, οι Παραολυμπιακοί Αγώνες διεξάγονται κάθε 4 χρόνια, πάντα την ίδια χρονιά με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το 1976 στο Τορόντο, προστέθηκαν και άλλες κατηγορίες αναπηρίας και γεννήθηκε η ιδέα της συγχώνευσης διαφορετικών κατηγοριών αθλητών με αναπηρία για τη συμμετοχή τους σε διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις. Την ίδια χρονιά έγιναν και οι πρώτοι Χειμερινοί Παραολυμπιακοί Αγώνες στην Σουηδία. Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες της Σεούλ (1988) ξεχώρισαν και από το γεγονός ότι οι Ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί Αγώνες φιλοξενήθηκαν στην ίδια χώρα, στην ίδια πόλη και χρησιμοποιήθηκαν οι ίδιες εγκαταστάσεις με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Έκτοτε, οι Παραολυμπιακοί Αγώνες γίνονται πάντα στην ίδια πόλη με τους Ολυμπιακούς Αγώνες.Από το 1960, έχουν διοργανωθεί δώδεκα (12) Θερινοί Παραολυμπιακοί Αγώνες και εννέα (9) Χειμερινοί. Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες έχουν εξελιχθεί πλέον στο δεύτερο μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός μετά τους Ολυμπιακούς.
Η συμετοχή της Ελλάδας
Έλληνες αθλητές συμμετέχουν στους Παραολυμπιακούς Αγώνες από το 1976. Από το 1988, η Ελλάδα συμμετέχει στους Αγώνες με επίσημες Εθνικές Αποστολές. Όλα αυτά τα χρόνια, οι Έλληνες αθλητές πέτυχαν καλές επιδόσεις και κέρδισαν πολλά μετάλλια. Τα πρώτα μετάλλια για την Ελλάδα, στους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ το 1988 κατακτώντας 1 αργυρό και 3 χάλκινα μετάλλια. Στους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης το 1992 κέρδισαν 2 αργυρά και ένα χάλκινο μετάλλιο. Ενώ στους Αγώνες της Ατλάντα το 1996 κέρδισαν 1 χρυσό, 1 αργυρό και 3 χάλκινα μετάλλια. Το 2000, στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Σύδνεϋ, η Ελληνική ομάδα συμμετείχε με 71 άτομα (42 αθλητές). Οι Έλληνες αθλητές αγωνίστηκαν στο στίβο, την κολύμβηση, την άρση βαρών, την καλαθοσφαίριση και το τζούντο. Η Ελληνική ομάδα που συμμετείχε στο Σύδνεϋ, κέρδισε 11 μετάλλια (4 χρυσά, 4 ασημένια, 3 χάλκινα). Στους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, η Ελλάδα συμμετείχε με την πολυπληθέστερη μέχρι στιγμής Παραολυμπιακής Ομάδα, με 137 αθλητές, η οποία κατέδειξε την ανοδική πορεία του Παραολυμπιακού κινήματος στη χώρα μας και κίνησε το ενδιαφέρον της Ελληνικής Κοινωνίας. Οι Έλληνες αθλητές και οι Ελληνίδες αθλήτριες κατάφεραν να κατακτήσουν συνολικά 20 μετάλλια (3 χρυσά, 13 αργυρά, 4 χάλκινα). Εννέα περισσότερα από αυτά που είχαν κερδίσει στους Παραολυμπιακούς Αγώνες στο Σύδνεϋ. Επίσης σημειώθηκαν συνολικά 58 πλασαρίσματα στις πρώτες οχτώ θέσεις. Οι Αγώνες της Αθήνας ανέδειξαν τον αθλητισμό των ατόμων με αναπηρία και τον τοποθέτησαν στη θέση που του αρμόζει στην Παγκόσμια αθλητική οικογένεια και ιδιαίτερα στην Ελληνική αθλητική οικογένεια. Η πρώτη συμμετοχή Έλληνα Αθλητή σε Χειμερινούς Παραολυμπιακούς Αγώνες έγινε το 2002 στο Σάλτ Λεϊκ Σίτι. Οι Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τορίνο το 2006 ήταν οι δεύτεροι Χειμερινοί Παραολυμπιακοί Αγώνες όπου συμμετείχε Ελληνική Αποστολή.


Το αγώνισμα της Τοξοβολίας

Η Τοξοβολία, όπως και η πλειοψηφία των αθλημάτων για άτομα με αναπηρία, χρησιμοποιήθηκε αρχικά ως δραστηριότητα αποκατάστασης και ψυχαγωγίας. Τα τελευταία 50 χρόνια, καθιερώθηκε ως άθλημα, δίνοντας τη δυνατότητα στους αθλητές να ασκήσουν τη δεξιότητα, την ακρίβειά, τη δύναμη και την ικανότητα συγκέντρωσής τους. Στην Τοξοβολία συμμετέχουν αθλητές και αθλήτριες με κινητική αναπηρία (κάκωση νωτιαίου μυελού, εγκεφαλική παράλυση, ακρωτηριασμό και Les Autres). Οι αθλητές κατατάσσονται σε τρεις κατηγορίες. Σκοπός τους είναι να ρίξουν με ακρίβεια τα βέλη σε στόχο διαμέτρου 122 εκατοστών, ο οποίος βρίσκεται σε απόσταση 70 μέτρων. Στο αγωνιστικό πρόγραμμα περιλαμβάνονται ατομικοί και ομαδικοί αγώνες. Οι αθλητές κατατάσσονται σε τρεις αγωνιστικές κατηγορίες : ARW1, ARW2 και ARST.
ARW1
Περιλαμβάνει τους τοξότες με τετραπληγία, που αγωνίζονται με αμαξίδιο ή τους αθλητές με ανάλογη αναπηρία.Ελάχιστη αναπηρία για κάθε χέρι: 5 βαθμοί, σε συνδυασμό με: ελάχιστη αναπηρία 15 βαθμών για τον κορμό ή 35 βαθμών για τα κάτω άκρα είτε 8 βαθμών για τον κορμό και 20 βαθμών για τα κάτω άκρα.
Κριτήρια κατάταξης:
Χέρια: λειτουργικοί περιορισμοί σε σχέση με την κινητικότητα, τη δύναμη ή τον έλεγχο.συν Κορμός: ελλιπής ή ανύπαρκτος έλεγχος και /ή ισορροπία, όταν ο αθλητής είναι ακίνητος με το τόξο στραμμένο προς το στόχο και /ήΚάτω άκρα: θεωρούνται μη λειτουργικά λόγω ακρωτηριασμού, περιορισμού σε σχέση με την κινητικότητα, τη δύναμη και /ή τον έλεγχο (σχεδόν μη λειτουργικά μέλη για μετακίνηση σε μακρινές αποστάσεις).
ARW1-C
Στην κατηγορία ARW1, οι τοξότες με μεγαλύτερο βαθμό αναπηρίας έχουν τη δυνατότητα να ομαδοποιηθούν στην υποκατηγορία ARW1-C και να αγωνιστούν σε «προσαρμοσμένους» γύρους.Ελάχιστη αναπηρία σε κάθε χέρι: 20 βαθμοί σε συνδυασμό με ελάχιστη αναπηρία 15 βαθμών στον κορμό ή 35 βαθμών στα κάτω άκρα είτε 8 βαθμών στον κορμό και 20 βαθμών στα κάτω άκρα.
ARW2
Περιλαμβάνει τους τοξότες με παραπληγία που αγωνίζονται με αμαξίδιο ή τους αθλητές με ανάλογη αναπηρία.
Κριτήρια κατάταξης:
Χέρια: δεν υπάρχουν λειτουργικοί περιορισμοί σε σχέση με την κινητικότητα, τη δύναμη ή τον έλεγχο.Κορμός: καλός έως ιδιαίτερα ελλιπής έλεγχος και /ή ισορροπία, όταν ο αθλητής είναι ακίνητος με το τόξο στραμμένο προς το στόχοΚάτω άκρα: θεωρούνται μη λειτουργικά λόγω ακρωτηριασμού, περιορισμού σε σχέση με την κινητικότητα, τη δύναμη και /ή τον έλεγχο (σχεδόν μη λειτουργικά μέλη για μετακίνηση σε μακρινές αποστάσεις)
ARST
Περιλαμβάνει τους τοξότες που βάλλουν όρθιοι ή καθιστοί.
Κριτήρια κατάταξης:
Κάτω άκρα: λειτουργικά για μετακίνηση σε μακρινές αποστάσεις.Απαιτείται να τοποθετηθούν σε επίπεδο ελάχιστης αναπηρίας κατά την αξιολόγηση της λειτουργικής τους κινητικότητας.Ελάχιστη αναπηρία 10 βαθμών στο ένα πόδι ή 15 βαθμών στα δύο πόδια ή 25 βαθμών συνολικά ή διαφορά μήκους 7 εκατοστών στα κάτω άκρα.Στο πλαίσιο της κατηγορίας ARST, οι τοξότες με σοβαρή αναπηρία στα άνω άκρα μπορούν να ομαδοποιηθούν στην υποκατηγορία ARST-C και να αγωνιστούν σε «προσαρμοσμένους» γύρους.Ελάχιστη αναπηρία σε κάθε χέρι: 20 βαθμοί ή 40 βαθμοί στο χέρι που κρατά τη χορδή.

Στους αγώνες οι αθλητές, αγωνίζονται με Ολυμπιακό η με Σύνθετο τόξο.


Έλληνες Τοξότες
Η Άννα Τζίκα και ο Ρωμαίος Ρουμελιώτης υπό την καθοδήγηση του προπονητή κ. Αλέξανδρου Νασούλα.

Καλή Επιτυχία !

Οι αγώνες θα διεξαχθούν, από τις 6 έως τις 17 Σεπτεμβρίου 2008, στο Πεκίνο.

Η τοξοβολία θα διεξαχθεί, από τις 9 έως τις 15 Σεπτεμβρίου.

Πηγές: Βικιπαίδεια - http://el.wikipedia.org/, http://www.archery.org/, http://en.paralympic.beijing2008.cn/schedules/index.shtml, http://www.paralympic.gr/index.php?lang=gr&ctg=19

Δεν υπάρχουν σχόλια: