Δευτέρα 25 Αυγούστου 2008

Αντίο Πεκίνο… επόμενο ραντεβού, στο Λονδίνο το 2012

Με μεγάλη συγκίνηση το Πεκίνο αποχαιρέτησε του 29ους Ολυμπιακούς αγώνες. Η τελετή λήξης, αναμενόμενα εντυπωσιακή ! Η αντίστροφη μέτρηση έγινε μέσω πυροτεχνημάτων, από το 10 μέχρι το 0. Αμέσως μετά, 200 τυμπανιστές, 1.100 χορευτές και εξήντα φωτεινά μονόκυκλα, μπήκαν στο στάδιο που είχε σχηματιστεί από ανθρώπινα σώματα. Παράλληλα έκαναν την εμφάνισή τους εκατοντάδες ακροβάτες. Στη συνέχεια άρχισε η παρέλαση των σημαιών των 240 χωρών, που αγωνίστηκαν στους Ολυμπιακούς με τη Πηγή Δεβετζή, να μπαίνει πρώτη στη «Φωλιά του Πουλιού». Ακολούθησε στην πορεία, η απονομή μεταλλίων στο αγώνισμα του μαραθωνίου, από τον πρόεδρο της ΔΟΕ Ζακ Ρογ. Η τελετή συνεχίστηκε με τον εθνικό ύμνο της Ελλάδας.




«Η Κίνα έβαλε τον πήχη ψηλά» είπε ο Πρόεδρος της ΔΟΕ «Ζακ Ρογκ»

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε Ο Βέλγος «αθάνατος», Ζακ Ρογκ μίλησε για αρκετά θέματα και οι σημαντικότερες τοποθετήσεις του, έχουν ως εξής:
Για το διαδίκτυο Ζητήσαμε από την Κίνα να κάνει το καλύτερο δυνατό. Αντιδράσαμε όταν αντιληφθήκαμε ότι δεν υπήρχε πρόσβαση σε διάφορες ιστοσελίδες. Αναγνωρίζουμε ότι η κατάσταση δεν ήταν ιδανική, όμως τα πράγματα άλλαξαν προς το καλύτερο σε σχέση με αυτό που ίσχυε πριν την έναρξη της διοργάνωσης».
Για την ελευθερία διαδήλωσης Οι κινεζικές αρχές δεν μας υποσχέθηκαν ποτέ τίποτα για τις διαδηλώσεις. Δέχθηκαν να δημιουργήσουν ειδικές ζώνες, όπως προστατευόμενα πάρκα. Υπήρξαν 77 αιτήσεις για διαδηλώσεις και καμία δεν έγινε αποδεκτή. Οι αρχές μας εξήγησαν ότι τα προβλήματα που ωθούν τους νέους να διαδηλώσουν, έχουν ρυθμισθεί με αμοιβαία συμφωνία».
Για την εικόνα των Αγώνων Κρατώ δύο δυνατές εικόνες. Η μία αφορά τις αθλήτριες από την Γεωργία και την Ρωσία που αγκαλιάσθηκαν στο βάθρο (σ.σ. πρόκειται για την Γεωργιανή Νίνο Σαλουκβάτζε και την Ρωσίδα Ναταλία Παντερινα, που αγωνίσθηκαν στην σκοποβολή) και την ιστορία του Αμερικανού σκοπευτή Μάθιου Εμονς. Μου έκανε εντύπωση η επιμονή του. Είπε, θα επιστρέψω και θα πάρω το χρυσό μετάλλιο. Οι αγώνες δεν είναι μόνο η νίκη. Είναι η μάχη του αθλητή να φτάσει στα όριά του».
Για τον Γιουσέιν Μπολτ Του έδωσα μία πατρική συμβουλή, λέγοντάς του να σέβεται περισσότερο τους συναθλητές του. Και εξακολουθώ να το πιστεύω. Του είπα ότι, μαζί με τον Μάικλ Φελπς, αποτελούν την εικόνα των Αγώνων και πως είναι παράδειγμα. Αλλά του επεσήμανα ότι είναι ένας νεαρός 22 ετών, που έχει στην διάθεσή του το χρονικό περιθώριο για να ωριμάσει».
Για την «μάχη» Κίνας-ΗΠΑ Η Κίνα κατέκτησε περισσότερα χρυσά μετάλλια και οι ΗΠΑ περισσότερα συνολικά. Η ΔΟΕ δεν θα πει τι είναι καλύτερο. Κάθε χώρα θα το κρίνει, όταν κάνει τον απολογισμό της. Αυτό που με ευχαριστεί, είναι το γεγονός ότι 86 χώρες πήραν μετάλλιο, ενώ στην Αθήνα ήταν 74».
Για την κληρονομιά των Αγώνων Υπάρχουν πολλών ειδών κληρονομιές. Η απτή, που αφορά στους εξοπλισμούς και τις εγκαταστάσεις. Η αστική, με μία νέα γραμμή μετρό. Όμως υπάρχει και μία άλλη κληρονομιά, που δεν είναι τόσο ορατή. Και η οποία αφορά την κατανόηση των Κινέζων για τα περιβαλλοντικά προβλήματα, τον ενθουσιασμό που αποκάλυψαν για τον αθλητισμό και τις αλλαγές στη νομοθεσία σχετικά με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Όλα αυτά, είναι βέβαιο, ότι θα έχουν θετικές επιπτώσεις σε βάθος χρόνου».
Για τους Ολυμπιακούς του Λονδίνου (2012) Είναι ξεκάθαρο, ότι η Κίνα έβαλε ψηλά τον πήχη. Αυτό θα αποτελέσει πρόκληση για τους διοργανωτές στο Λονδίνο. Όμως ελπίζω ότι το Λονδίνο θα ανεβάσει ακόμη υψηλότερα τα όρια. Βέβαια, δεν γίνεται να ξεπεράσει το Πεκίνο σε συγκεκριμένους τομείς, όπως αυτός των εθελοντών (σ.σ. προφανώς λόγω πληθυσμιακής διαφοράς). Όμως, διαθέτει μοναδικά πλεονεκτήματα. Όπως και οι Αγώνες, είναι μοναδικοί. Το Λονδίνο είναι η πρωτεύουσα της χώρας που επινόησε τον μοντέρνο.
Τα μετάλλια


Στιγμές...

Δεν θα ξανασχολιάσω τίποτα για το γήπεδο της Δεκέλειας μετά απ' αυτό...


Οι Παρολυμπιακοί αγώνες του Πεκίνου από 06/09/2008 έως 17/09/2008


Η Τοξοβολία 9-15 Σεπτεμβρίου 2008

Πηγές: http://en.beijing2008.cn, www.archery.org, www.ert.gr, www.in.gr, www.naftemporiki.gr, www.contra.gr

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

xaxa dekeleia for ever!Alla alli i aisthisi sto gipedo ton olimpiakon agonon...mono to oti eisai ekei k rixneis kato apo opoiesdipote sinthikes einai teleio...ante ilia mazi sou tha pao to 2012! giannakis

Ανώνυμος είπε...

Γεια σου Λιακο!!
Γυρισε κι ο κακοτροπος!!
Λοιπον δε θα με χαλαγε ενα τετοιο "γηπεδακι" κι αν ηταν και λιμνη θα ημουν προθυμος να το αδειασω με τις χουφτες!!!
Οσο για τον καλο μανατζερ κυριο Ρογκ και τους Ολυμπιακους εμενα μου αφησε μια γευση
"Οι ντοπαρισμενοι, οι μεταλλαγμενοι ε! και λιγοι εως ελαχιστοι ιδεολογοι"
Αντε! τελειωσε κι αυτο.
Μπορουμε τωρα να μιζεριασουμε με το ποδοσφαιρο!!

Koumarianos είπε...

- Giannaki ontos Dekeleia for Ever (apo to tipota...)

- Stavro kalo xeimona.... (mhn varas etsi...) Kalo to Nhsi etsi? Super!
Gia touw agones, poly ntopa vre paidi mou, alla den nomizo gia thn toxovolia na pernoun kati...

Ante ksekinises? rixneis?
Tha rixeis sto Fita sto OAKA?

Ανώνυμος είπε...

Αστα Ηλια μη μου λες για νησι γιατι τα παιζω!!!
Μονο σουπερ??? Ασε γιατι ηδη παρουσιαζω συνδρομο στερησης!!!
Βρηκα και τον Σπυρο εκει!!!
Με τοξα,βελη,μαθητες...πορωση !!!!

Δεν νομιζεις να παιρνουν στην τοξοβολια κατι????
χε!χε!
Θα'θελα να το πιστευω κιεγω αυτο αλλα...ειναι παααραπολλα τα λεφτα Λιακο!!!

Εγω,μπα! Δεν ριχνω και μαλλον οπως ειναι τα πραγματα δεν θα ξαναριξω!
Οχι οτι θα χασει κι η Βενετια βελονι ετσι??