Πέμπτη 23 Μαρτίου 2006

Ο Ολυμπιακός γύρος


Σε διοργανώσεις Ολυμπιακών Αγώνων η διεξαγωγή ενός αγώνα Τοξοβολίας ονομάζεται Ολυμπιακός γύρος και οι αθλητές διαγωνίζονται μόνο με μονόχορδο τόξο (recurve ή Ολυμπιακό Τόξο όπως συνήθως καλείται). Ο Ολυμπιακός γύρος, στον οποίο συμμετέχουν συνολικά 64 άνδρες και 64 γυναίκες, και στους Ολυμπιακούς του 2004, διαρκεί εφτά ημέρες.
Πριν ξεκινήσει ο Ολυμπιακός γύρος έχει προηγηθεί ένας γύρος κατάταξης διάρκειας μίας ημέρας, στον οποίο κατατάσσονται οι αθλητές και οι αθλήτριες σύμφωνα με τις επιτυχίες τους, στις θέσεις 1 έως 64. Οι αθλητές ρίχνουν με το τόξο τους στο στόχο 12 σειρές των έξι βελών, δηλαδή ένα σύνολο 72 βολών. Η βαθμολογία που συγκεντρώνουν μετά τη ρίψη των βολών, καθορίζει και την θέση που θα καταλάβουν στο γύρο κατάταξης. Η βαθμολογία αυτή, χρησιμεύει επίσης και στην κατάταξη των ομάδων, οι οποίες αποτελούνται από τρεις ομοεθνείς αθλητές.
Αφού ολοκληρωθεί ο γύρος κατάταξης, αρχίζει ο αγώνας ένας - εναντίον - ενός
Ατομικά Αγωνίσματα:Σύμφωνα με τη σειρά κατάταξης των αθλητών / αθλητριών αρχίζει ο Ολυμπιακός γύρος ως εξής:
ο αθλητής / αθλήτρια στη θέση ένα αντιμετωπίζει τον αθλητή αθλήτρια της θέσης 64, ο αθλητής / αθλήτρια στη θέση δύο αντιμετωπίζει τον αθλητή αθλήτρια της θέσης 63 κ.ο.κ.
Κάθε τοξότης μετέχει σε έξι σειρές των τριών βελών τη φορά, με ανώτερο χρόνο εκτέλεσης 40 δευτερολέπτων ανά βέλος.
Οι νικητές περνούν στον επόμενο γύρο και συνεχίζουν με τον ίδιο τρόπο, έως ότου να παραμείνουν οχτώ αθλητές στους προημιτελικούς, κατά τη διάρκεια των οποίων οι τοξότες ρίχνουν τέσσερις σειρές των τριών βελών τη φορά, με ανώτερο χρόνο εκτέλεσης 40 δευτερολέπτων ανά βέλος.
Οι τέσσερις που θα προκριθούν συναγωνίζονται να κερδίσουν το χάλκινο, αργυρό ή χρυσό μετάλλιο.
Ομαδικά:Οι 16 καλύτερες εθνικές ομάδες ανδρών και οι 16 καλύτερες εθνικές ομάδες γυναικών, που αποτελούνται από τρεις αθλητές ή αθλήτριες από τους αγώνες κατάταξης, αναμετρούνται ανά δυο, η μια ομάδα εναντίον της άλλης, με σύστημα πρόκρισης δι’ αποκλεισμού (νοκ-άουτ). Κάθε ομάδα συμμετέχει ρίχνοντας τρεις σειρές από εννέα βέλη, με ανώτερο χρόνο εκτέλεσης τριών λεπτών ανά σειρά. Σε κάθε σειρά, κάθε μέλος της ομάδας ρίχνει τρία βέλη. Οι τέσσερις ομάδες που θα απομείνουν στο τέλος, αγωνίζονται για τα μετάλλια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: