Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2008

Ταχύτητα βέλους με δείγματα ήχου

Η ταχύτητα του βέλους είναι κάτι ‘ομιχλώδες’ στην Ελλάδα. Ελάχιστοι τοξότες έχουν ασχοληθεί με την συγκεκριμένη ρύθμιση. Πολύ σημαντικό μέρος της ρύθμισης, όπως αναφέρει και ο Κορεάτης Δάσκαλος ‘Kis Lee’, ένα σφάλμα πχ. στο τράβηγμα με την πλάτη, ή στην εσφαλμένη απελευθέρωση, ή στην λάθος ταχύτητα του τραβήγματος (ροή), το βέλος απελευθερώνεται με διαφορετική ταχύτητα και δεν έχει κανένα νόημα εάν το σκόπευτρο ήταν στο 10 του στόχου. Σαφώς οι εταιρίες έχουν βγάλει αξιόπιστα μηχανήματα καταμέτρησης της ταχύτητας και της περιστροφής του βέλους αλλά όλα αυτά κοστίζουν… Ένας τρόπος που έχω σκεφτεί και σας προτείνω, αλλά χωρίς τεκμηρίωση, είναι με ένα μικρόφωνο και ένα φορητό υπολογιστή (Laptop). Μπορούν να γίνουν αρκετές εγγραφές ήχου - δειγματοληψίες σε διάφορα σημεία, πχ. πάνω στο τόξο, ακριβώς πίσω από τον τοξότη, κάτω από τον τοξότη, μπροστά από στον τοξότη, στην μέση της διαδρομής του βέλους (την θεωρώ την πιο αξιόπιστη) και μπροστά στον στόχο. Το επόμενο στάδιο είναι να έχουμε έναν επεξεργαστή ήχου με απεικόνιση γραφήματος (κυματομορφή του ήχου), μπορούμε να βρούμε αρκετούς από το web δωρεάν (freeware) και να αναλύσουμε – συγκρίνουμε τα δείγματα στον χρόνο. Οι συχνότητες θα μας δώσουν τις διαφορές μεταξύ των βολών (χαμηλές συχνότητες = αργό βέλος και μικρή περιστροφή, υψηλή συχνότητα = γρηγορότερο βέλος και μεγάλη περιστροφή). Όλα βέβαια τα παραπάνω προϋποθέτουν να έχουν γίνει τα Standard test (μέτρηση σκληρότητας του βέλους, Button, άφτερα, paper test κλπ, κλπ) και να υπάρχει μια τυποποίηση στην τεχνική του τοξότη. Μια λύση λοιπόν σχετικά εύκολη και ένα πείραμα ταυτόχρονα.
Καλή επιτυχία !

7 σχόλια:

Μίλτος Ρηγόπουλος είπε...

Ηλία αν έρθεις Αη Γιάννη, Τσαγκαράδα, Πήλιο, θα σε ρανταρίσω όσο θες απλά και γρήγορα, αφού πρώτα ζυγίσουμε τα βέλη με ακρίβεια, μήπως θέλουν και κόψιμο? θα τα κόψουμε... με λεϊζερ θα φτιάξουμε αυτό το λίγο αριστερά απο την χορδή που όλο γτιάχνουμε και όλο αφτιαχτο είναι και φεύγοντας μιά χορδή του θείου Μίλτου δώρο, με νήμα και serving επιλογής... εννοείτε οτι θα τοξεύσουμε κάτω από πλατάνια δίπλα στο ποτάμι...

Ανώνυμος είπε...

Μίλτο, αυτά ειναι καμάρι τα ωραία !!!
Με την πρώτη ευκαιρία, έρχομαι Πήλιο... αυτό δίπλα στο ποτάμι..
θεϊκή τόξευση...!!!

Ανώνυμος είπε...

Ηλία, σίγουρα δεν μπορώ να αντισταθμίσω την προσφορά του Μίλτου από την Τσαγκαράδα, αλλά για κάτι πιο γρήγορο πέρνα από τον σύλλογό μας (http://www.asta.gr) για να μετρήσεις την ταχύτητα των βελών σου με το νέο απόκτημά μας: ψηφιακός χρονογράφος βελών ProChrono Pal της Competition Electronics.

(Αν έρθετε πολλοί, είστε υποχρεωμένοι να παραμείνετε για διασυλλογικό αγώνα...)

Koumarianos είπε...

αμέεεεεεεεεεε.....
Μεγιά...!!!
ο νέος χρονογράφος Nick, καλές βολές !!!
τι ταχύτητες fps παρουσιάζονται στα 18μ και τι στα 70;

Ανώνυμος είπε...

Δεν νομίζω να έχει διαφορά (για το ίδιο τόξο, βέλη και γενικό setup) στα 18 ή στα 70m. Η μέτρηση, ούτως ή άλλως, γίνεται με την συσκευή στα 3m από την γραμμή βολής και μάλλον είναι προτιμότερο να ρίχνεις στα 18m ώστε να κινηθεί το βέλος σχετικά ευθύγραμμα. Δεν έχουμε κάνει ακόμα πολλές μετρήσεις (είχαμε να ξεπεράσουμε και ένα πρόβλημα που υπάρχει όταν ο εσωτερικός φωτισμός είναι από λάμπες φθορισμού) αλλά με το δικό μου τόξο (40#, A/C/E βέλη) έπιασα 202-206fps. Το τόξο του γιού μου (32#, A/C/C βέλη) έγραψε 170-172fps. Από βδομάδα θα δοκιμάσουμε και άλλα setup (recurve & compound) για να δούμε αν μπορεί να μας βοηθήσει σε αναγνώριση προβλημάτων τεχνικής (εκτός από το setup του τόξου). Κάτι σαν ...βιομετρικό εργαστήριο, δηλαδή, όπως κάνει και η εθνική μας ομάδα ;-)

Koumarianos είπε...

Εννοούσα για διαφορετικά βέλη (μπουριά 18μ και λεπτά 70μ).
Δοκίμασες με διαφορετικό
‘Brace Height’;
πάντως πολύ ενδιαφέρον και ο συγκεκριμένος, σχετικά φθηνός έτσι;
Nick, καλές βολές και καλή επιτυχία

Ανώνυμος είπε...

Λιακο αμα εχω φορητο Η/Υ μικροφωνο,κ.λπ εχω ηδη ξεπερασει κατα πολυ τον προυπολογισμο για την αγορα του εξοπλισμου που υπαρχει ειδικα γι'αυτη τη δουλεια και παλι δεν ειμαι σιγουρος για το αποτελεσμα οποτε???